Γενικά

Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ. πρώην Ι.Ε.Κ.)

Η λειτουργία των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ. πρώην Ι.Ε.Κ.) εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.), με κύρια αρμοδιότητα τη διαμόρφωση και την εποπτεία του εκπαιδευτικού τους πλαισίου.

Σκοπός των Σ.Α.Ε.Κ. είναι:

1. α) η παροχή αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε αποφοίτους της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή των (ΓΕ.Λ.) και των ΕΠΑ.Λ., καθώς και σε κατόχους ισότιμων τίτλων και

β) η εξασφάλιση στους καταρτιζόμενους αντίστοιχων προσόντων, με τη διδασκαλία επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων και την καλλιέργεια ανάλογων δεξιοτήτων, ώστε να διευκολύνεται η επαγγελματική τους ένταξη και να διασφαλίζεται η προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας.

γ) η ενεργή και αποτελεσματική διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των αποφοίτων των Σ.Α.Ε.Κ. με την αγορά εργασίας σε τοπικό, περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο

2.Οι Σ.Α.Ε.Κ. λειτουργούν ως ευέλικτα όργανα διαρκούς παροχής, αναπροσαρμογής και εκσυγχρονισμού των προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού και αποστολή τους είναι η παροχή ουσιαστικών και τυπικών επαγγελματικών εφοδίων και προσόντων με σκοπό τη διευκόλυνση της κινητικότητας των εργαζόμενων, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομία της Χώρας, με τη συμβολή τους στην αύξηση της παραγωγικότητας και την οικονομική μεγέθυνση.


Σε τι διαφέρει η Σ.Α.Ε.Κ. από τη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση

  • Οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) εντάσσονται στη μετα-δευτεροβάθμια μη υποχρεωτική Εκπαίδευση και παρέχουν επίσημη αλλά αδιαβάθμητη κατάρτιση, καθώς δέχονται αποφοίτους Λυκείου, ανάλογα με τις επιμέρους ειδικότητες που προσφέρουν.
  • Οι καταρτιζόμενοι που ολοκληρώνουν επιτυχώς την κατάρτισή τους στις Σ.Α.Ε.Κ., λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.).
  • Η Βεβαίωση αυτή δηλαδή η Β.Ε.Κ., τους δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης αποφοίτων Σ.Α.Ε.Κ. για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης, επιπέδου 5 μετα-δευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης.
  • Το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι αναγνωρισμένο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Π.Δ. 231/29-7-98, με το οποίο ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία 92/51/ΕΟΚ).
  • Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι καταρτιζόμενοι δικαιούνται αναβολής στράτευσης.

Κατάρτιση

Κύριο έργο των Σ.Α.Ε.Κ. είναι η παροχή υψηλού επιπέδου προσόντων, με απώτερο σκοπό την απορρόφηση των καταρτιζομένων από την αγορά εργασίας.

Για τους κατόχους Απολυτηρίου Λυκείου υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης ειδικοτήτων κατάρτισης διάρκειας έως και 4 εξάμηνα. Οι πτυχιούχοι ΕΠΑ.Λ & ΕΠΑ.Σ δικαιούνται να επιλεγούν σε αντίστοιχες ειδικότητες για το 3ο εξάμηνο κατάρτισης των Σ.Α.Ε.Κ., ολοκληρώνοντας τη φοίτηση τους σε 2 εξάμηνα σύμφωνα με τους οδηγούς σπουδών.

Συνεπώς δικαίωμα εγγραφής στις διάφορες ειδικότητες των Σ.Α.Ε.Κ. έχουν απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ), Σ.Ε.Κ., Σ.Α.Ε.Κ., Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι., ενώ δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την εγγραφή και φοίτηση.

Η διάρκεια φοίτησης στις Σ.Α.Ε.Κ. έχει διάρκεια 5 εξάμηνα, δηλαδή 4 εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και 1 εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας (960 ώρες), η οποία πλέον είναι υποχρεωτική για τους σπουδαστές των Σ.Α.Ε.Κ. και θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) (άρθρο 23 του Ν. 4186/2013 για την «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις»).

Στς Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Σ.Α.Ε.Κ.) η φοίτηση παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ

Κάθε έτος κατάρτισης αποτελείται από δύο αυτοτελή εξάμηνα κατάρτισης, το χειμερινό και το εαρινό, καθένα από τα οποία περιλαμβάνει δέκα πέντε (15) πλήρεις εβδομάδες κατάρτισης ανάλογα με τους οδηγούς σπουδών της αντίστοιχης ειδικότητας. Το χειμερινό εξάμηνο κατάρτισης αρχίζει τον Οκτώβριο και τελειώνει το Φεβρουάριο, ενώ το εαρινό εξάμηνο κατάρτισης αρχίζει το Φεβρουάριο και τελειώνει τον Ιούνιο. Η κατάρτιση πραγματοποιείται, κυρίως, τις απογευματινές ώρες.

Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν υποχρεωτικά θεωρητικά, εργαστηριακά και μικτά μαθήματα. Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, η αξιολόγηση των καταρτιζομένων γίνεται τόσο με τη διενέργεια εξετάσεων προόδου, και εργασιών (ατομικών ή ομαδικών) κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, όσο και με τη διενέργεια τελικών εξετάσεων στο τέλος του εξαμήνου.

Οι καταρτιζόμενοι που ολοκληρώνουν επιτυχώς την κατάρτισή τους στις Σ.Α.Ε.Κ., λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.).


Πιστοποίηση Επαγγελματικής Κατάρτιση Αποφοίτων Σ.Α.Ε.Κ.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και την απόκτηση της Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) οι απόφοιτοι μπορούν να συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης αποφοίτων Σ.Α.Ε.Κ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Το σύστημα πιστοποίησης της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης των αποφοίτων Σ.Α.Ε.Κ. εφαρμόζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π). (ΦΕΚ Β΄ 1098/30.04.2014) Στην αρμοδιότητα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ανήκει, επίσης, ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Σ.Α.Ε.Κ.

Οι ημερομηνίες εξετάσεων πιστοποίησης δεν είναι προκαθορισμένες ενώ στις εξετάσεις αυτές που περιλαμβάνουν πρακτικό και θεωρητικό μέρος, οι απόφοιτοι διαγωνίζονται σε κοινά θεωρητικά θέματα για όλη την Ελλάδα.

Οι ερωτήσεις πιστοποίησης υπάρχουν σε μορφή *.pdf, στον ιστότοπο http://www.eoppep.gr/index.php/el/certification-exams/themata_exetaseon

Περισσότερες πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης θα βρείτε στον ιστότοπο (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.)

http://www.eoppep.gr/index.php/el/qualification-certificate/certificate-of-qualifications/certificate-graduates


Περισσότερες πληροφορίες στην ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Σ.Α.Ε.Κ. (πατήστε εδώ)